Artificial Intelligence: jouw dark data al gevonden?

Deze week mag ik samen met mijn collega Michel e-office vertegenwoordigen op de  O’Reilly Artificial Intelligence Conference in New York. Alle grote partijen zijn aanwezig om de laatste stand van zaken omtrent AI, Machine Learning, Deep Learning, Cognitive Computing etc. met elkaar te delen. En toch zijn het over het algemeen geen marketing verhalen over wie de beste technieken in huis heeft. Sterker nog, de techniek is – volledig in lijn met onze visie overigens – het minst van belang. Het gaat in steeds meer over de kracht van mensen.

Centraal staat de digitale tsunami die in een steeds razender tempo op ons af komt en waar we met elkaar een antwoord op moeten formuleren. Hoe om te gaan met deze nieuwe technieken binnen een organisatie? Waar zet je het wel of juist niet op in? Wat zijn de banen van de toekomst? Hoe voorkom je digitaal Darwinisme? Opvallend daarbij is de centrale vraag waarom het bedrijfsleven – om maar bij de tsunami te blijven –  massaal op het strand blijft liggen en net doet alsof er niets aan de hand is..? En als een organisatie zich gaat bewegen op dit vlak, welke kant bewegen zij dan op?

Vaak is het begin een bot bouwen voor de eerste klantinteractie zoals onze eigen Wavy. In eerste instantie geen gekke gedachte en ook wij zien dergelijke klantvragen recent toenemen. En begrijp mij niet verkeerd, dat is goed. Want je moet ergens beginnen. Maar te vaak stokt het daar. Terwijl er veel meer waarde kan worden gehaald uit de beschikbare data binnen de organisatie. Weet je bijvoorbeeld dat gemiddeld 80% tot 90% van de data binnen een organisatie bestaat uit zogenoemde Dark Data? Dat is data die nergens voor wordt gebruikt maar wel degelijk ter beschikking is en in veel gevallen – al dan niet in nieuwe businessmodellen – ten gelde kan worden gemaakt.

Uit een recente studie van McKinsey blijkt dat van de Fortune-500 bedrijven 100% AI op plek 1, 2 of 3 heeft staan van de board agenda! Niet omdat ze graag een bot willen toevoegen, maar omdat ze de noodzaak voelen naar hoger gelegen gebied vertrekken om niet ten onder te gaan aan digitaal Darwinisme.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Graag ga ik hierover in gesprek. Aan het strand… of natuurlijk gewoon op kantoor ?