3 maanden in het bezit van een Chromebook; mijn ervaringen

Sinds dat ik 8 jaar oud was – ik word eind deze maand 33 – ben ik al ‘bezig met computers’. In eerste instantie vooral met de hardware, niet veel later ook met software. En op wat uitstapjes naar Linux, specifiek Ubuntu en Debian, na altijd in het Microsoft domein.

Toen mijn Surface Pro 3 er in de herfst van vorig jaar mee stopte – deze wilde zich niet meer opladen – begon nog dezelfde dag mijn zoektocht naar een nieuw device. Na wat speurwerk zowel online als offline kwam ik uit bij een HP Envy. In mijn overtuiging een fraai, relatief klein device, voorzien van nieuwste hardware waarop ik alles kon doen waarvoor ik een laptop gebruik.

Tijdens mijn offline zoektocht echter kwam ik ook op de afdeling Chromebooks terecht. Mijn vriendin was latent op zoek naar een nieuwe laptop en gezien zij feitelijk alles online doet kocht ik – na overleg uiteraard – voor haar een Acer R13. Ze was direct enthousiast over de veelzijdigheid, de eenvoud etc. En aangestoken door haar enthousiasme en mijn behoefte in ‘hebbedingetjes’ kocht ik korte tijd later een Acer R11.

Acer R11

Grappig genoeg ga je in eerste instantie heel enthousiast aan de slag. Ook in mijn geval staat vrijwel al mijn data in de cloud. Ook gebruik ik heel veel clouddiensten en het voordeel van een Chromebook is dat je de Google Playstore kunt activeren waardoor je veel – ook veel (nog) niet trouwens – Apps kunt installeren op het device.

Out-of-the-box zijn vrijwel alle diensten die je gebruikt vanuit de Chrome browser op te starten. Denk aan Gmail, Google Photos etc. Echter heb ik van oudsher een sterke Microsoft voorkeur dus heb ik veel van mijn documenten etc. in de Microsoft Cloud. Ik was dan ook blij toen ik ‘gewoon’ Outlook kon installeren op mijn Chromebook – in mijn beleving trouwens functioneert de App bij lange na niet zo lekker op een Chromebook als op mijn telefoon, maar dat terzijde. Ook OneNote, OneDrive en Wunderlist had ik in no-time geinstalleerd. Laatstgenoemde werkt niet altijd even stabiel maar enfin. En natuurlijk kun je ook gewoon Apps als Spotify lokaal installeren. En met de laatste updates van het device synchroniseert deze ook live met je telefoon, waardoor ontvangen berichten direct zichtbaar zijn op mijn Chromebook.

Maar dan het dagelijks gebruik. Dat viel in eerste instantie – in mijn geval dan – bijzonder tegen. Van de 24 uur in een dag slaap ik er circa 6 en de rest van de tijd besteed ik een groot deel achter een scherm – wie niet. Maar die eerste periode bijzonder weinig op het scherm van mijn Chromebook. In mijn geval bleek het toch prettiger om een Windows device te hebben waarop ik lokaal ook uit de voeten kan. Een e-mail versturen vanaf je Chromebook of een document bewerken gaat allemaal uitstekend. Maar ik heb gewoonweg teveel wensen om alles te kunnen uitvoeren op een Chromebook ben ik achter. Zo ben ik met regelmaat bezig met software ontwikkeling. En ja, er zijn online IDE’s beschikbaar natuurlijk. Maar dat werkt lang niet zo prettig en vertrouwd als in mijn geval Visual Studio Code.

Waarom dan wel een Chromebook; want ja, ik ben nog altijd enthousiast. Voor het schrijven van een blogpost bijvoorbeeld :-). Of even snel iets opzoeken (device open is direct aan en door was je was gebleven). Op de bank ’s avonds of in bed ‘ouderwets surfen’ gaat ook uitstekend. Ook het touchscreen werkt dan goed mee.

Het device an sich is trouwens een aanrader. Het licht gewicht, snel en met de UX kan ik lezen en schrijven. Zoals bovenstaande afbeelding ook laat zien kan het scherm 180 graden draaien waardoor je er een tablet van kunt maken. En Chrome OS ervaar ik als enorm stabiel.